MALA KOST SA VELIKIM UTICAJEM

O ATLASU

Šta je to korekcija atlasa?

Atlas je prvi vratni pršljen. Težak je oko 25 grama, a nosi glavu koja je teška oko 5 kilograma. Atlas je jakim ligamentima i vratnim mišićima pričvršćen za donji deo lobanje pa ga je teško pomeriti u odnosu na lobanju. Od nedavno je postao predmet velikog interesovanja ali i kontroverzi.

Na osnovu naučnog istraživanja sprovedenog od strane nemačkog profesora dr. med. Reiner M.M. Seibel-a, koje je rađeno na 114 pacijenata, utvrđeno je da je prvi vratni pršljen – atlas pomeren, tj. iščašen i rotiran kod 98% ispitanika.

Zbog specifičnosti savremenog načina života danas sve veći broj ljudi ima probleme sa kičmom, koja predstavlja stub i oslonac našeg tela.

Pošto su svi kičmeni pršljenovi vezani u jedan lanac koji se zove kičma, rotacija prve karike u nizu, tj. prvog pršljena – atlasa, dovodi do uvrtanja celog lanca pršljenova tj. kičme. Kičma, zajedno sa kukovima, kolenima i stopalima čini osnovni oslonac celog tela. Mala rotacija ili naginjanje atlasa u odnosu na lobanju dovode do toga da se cela glava naginje i rotira u jednu stranu.

Nakon toga reaguju centri za ravnotežu, koji moraju da budu u horizontalnom položaju, koji dovode do ispravljanja položaja glave ali rotiranja i krivljenja svih drugih nižih struktura skeleta: kičme, kukova, kolena i stopala. Kao posledica toga nastaju mehanički deformiteti: skolioze, lordoze, bolovi u kukovima i kolenima, X ili O noge, ravna stopala i sl.

Pred vama je jedna potpuno prirodna, efikasna i apsolutno bezopasna nemedicinska metoda, kojom je moguće atlas bezbedno vratiti u njegovu fiziološku poziciju. Ova metoda ne zahteva nikakvu posebnu prethodnu dijagnostiku.

Metoda se zasniva na preciznoj aplikaciji vibracija na ligamente i mišiće koji čvrsto drže atlas, nakon čega se on spontano vraća u svoju idealnu prirodnu poziciju.

Uzroci izmeštanja atlasa?

Zbog čega se atlas nalazi u izmeštenom položaju? Da li je to greška prirode ili stečeni problem?

Postoji nekoliko teorija od kojih možda ni jedna nije potpuna. Najraniji uzrok izmeštanja je položaj bebe u materici, pri kojem je glava celu trudnoću naslonjena na levo rame. Pri porođaju se vučenjem bebe za glavu takođe može iščašiti atlas jer je tkivo vrata kod beba meko. U narodu je ovaj fenomen poznat kao “Smašen vrat”. Udarci u glavu loptom, padovi dece na glavu i sl., saobraćajne nesreće i razni trzaji u predelu vrata, mogu zbog naglo nastale inercije pomeriti atlas. Spavanje na visokom jastuku ili na stomaku može tokom godina polako pomeriti atlas.

Šta se nalazi u blizini atlasa?

Ispred atlasa prolazi vagusni nerv – koji inerviše većinu unutrašnjih organa, a takođe i važni krvni sudovi: unutrašnja karotidna arterija i unutrašnja jugularna vena – koje dovode i odvode veći deo krvi iz glave. Kroz bočne krakove atlasa prolaze dve vertebralne arterije koje ishranjuju većinu zadnjeg i donjeg dela mozga. Pomeranje atlasa dovodi do istezanja ovih struktura koje više ne funkcionišu u punom smislu, jer slično presavijenom crevu za vodu, imaju smanjen protok, a time i funkciju.

Atlas ne pritiska krvne sudove i nerv

Pritisak na krvne sudove i nerv

Koje su posledice pomeranja atlasa?

Atlas može biti pomeren u sve tri osovine, u pet različitih neanatomskih položajnih kombinacija. Kao posledica pritiska na krvne sudove smanjuje se dotok krvi i kiseonika u glavu i mozak, što posledično dovodi do pojave migrene, vrtoglavice, nestabilnosti u hodu, slabijeg rada mozga, pada životne energije, koncentracije, pojave depresije, lošeg spavanja, gojaznosti i sl. Kada je poremećana cirkulacija krvi, skoro uvek je istovremeno otežan i protok limfe. Ovo dodatno komplikuje već narušenu cirkulaciju.

Zbog istezanja vagusnog nerva dolazi do poremećaja u radu unutrašnjih organa (naročito srca, pluća, želuca, creva i jetre). Takođe može dovesti do poremećaja krvnog pritiska, gutanja, govora i sl.

Kroz veliki otvor (Foramen magnum) na dnu lobanje prolazi kičmena moždina. Kada se atlas pomeri u stranu ili zarotira on smanjuje promer ovog otvora i malo “uštine” kičmenu moždinu. Kičmena moždina sprovodi signale iz vitalnih centara za disanje, rad srca, varenje, spavanje itd. prema periferiji. Zbog ovoga pritiska i otoka pritisnutih nervnih vlakana, signali više ne putuju slobodno iz mozga prema periferiji (unutrašnjim organima i mišićima), i obratno, sa periferije prema mozgu ne stižu adekvatne informacije o stanju iz celokupnog tela. Time je umanjena adekvatna prirodna regeneratorna sposobnost celog organizma da koriguje nedostake i u centru (mozgu) i na periferiji (organi).

Kada se atlas pomeri iz anatomskog ležišta i iskrivi, za nekoliko godina dolazi do kompenzatornog krivljenja kičme. Pojava bolova, trnjenja i zatezanja u koštano-zglobnom i mišićnom sistemu je posledica pokušaja mišića i zglobova da kompenzatorno isprave krivljenje koje je izazvao iščašeni atlas, pa nastaju skolioze, kifoze, lordoze, diskus hernije, rotirana i nagnuta karlica, kraća jedna noga itd. Poremećena je simetrija osovine tela, kičma se kompenzatorno krivi a nervi koji izlaze iz nje su pritisnuti. Ovo je praćeno bolom i trnjenjem u mišićima i zglobovima tela, od vrata pa sve do stopala.

Kada je najbolje namestiti atlas?

Atlas je moguće namestiti bilo kada, od prvih meseci života – do duboke starosti. Ipak bi bilo dobro uraditi intervenciju pre puberteta, jer tada kreću ozbiljne promene u rastu i razvoju. U svakom slučaju bi ga bilo dobro namestiti što ranije, barem pre 30-40 godine života, kada zdravlje počinje da popušta i regenerativne sposobnosti organizma počinju sve više da slabe. Što je atlas kasnije korigovan, to će organizmu trebati više godina da se vrati u svoje prirodno stanje.